PostHeaderIcon Élményeim egy elhagyott szigeten

    Az esemény címe:
    Élményeim egy elhagyott szigeten

Az esemény műfaja:
Előadás

Tudományterület:
Műszaki tudományok

Kezdés: 
2015. nov. 16 (hétfő) 17.00

Befejezés: 
2015. nov. 16 (hétfő) 19.00

Program:
Dr. Balázs L. György, PhD. Dr-habil, CSC

Szervező intézmények:

Helyszínek:
BM K ép fszt 79 tanterem

Régió: 
Közép-Magyarország

Kapcsolattartó:
Dr. Balázs L. György, 00-36-70-2537999, 00-36-1-4632226, balazs.gyorgy@epito.bme.hu

Az esemény honlapja:
http://www.epito.bme.hu/hirek

Szinopszis:
A Mérnöki szerkezetek élettartamát elsődlegesen megatározó tényezők: a felhasznált anyagok, az erő jellegű terhek és a környezeti hatások, a terhek esetleges ismétlődései, a terhek tartóssága, a hőmérséklet, a páratartalom, a nedvességtartalom és annak sótartalma.
Gunkanjima szigetén — Japán Nagaszaki kikötőjétől 1 órás hajóútnyira — a XX. század jelentős részében szenet bányásztak. A bányászok a szigeten éltek családjukkal együtt. A szigeten volt iskola és kórház is. A sziget kis mérete és a családok nagy száma miatt ez a sziget a világ legsűrűbben lakott terülévé vált. A szénbányászat gazdaságtalanná válásával a szénbányászat abbamaradt, és a szigetet teljesen elhagyták.
A szigeten többszintes lakóházak épültek a szénbányászathoz szükséges ipari létesítményeken kívül. Szerkezeti anyagként elsősorban vasbetont és acélt használtak. Gunkanjima szigetén van Japán 1. és 2. vasbetonszerkezetű épülete is.
Mára Gunkanjima szigete több, mint 40 éve lakatlanul áll. Az épületek karbatartás nélkül viselik Japán déltengeri körülményeinek a magas sótartalmát és tajfun erejű szeleit.
Döbbenetes kép tárul elénk a szigeten, hogy fenntartás és karbantartás nélkül milyen jelentős anyagszerkezeti elváltozások következhetnek be. Kiválóan lehet tanulmányozni a szerkezeti anyagok leromlási folyamatait.
A szigetre csak speciális engedéllyel szabad belépni.

 

Tudomány Ünnepe 2015