PostHeaderIcon Lézersugaras fém-műanyag kötések kutatása

    Az esemény címe:
    Lézersugaras fém-műanyag kötések kutatása

Az esemény műfaja:
Előadás

Tudományterület:
Műszaki tudományok

Kezdés: 
2015.11.25 13:00

Befejezés: 
2015.11.25 13:40

Program:
A BME Gépjárművek és Járműgyártás Tanszékén és Polimertechnika Tanszékén közösen folyó lézersugaras kutatások közül a fém és polimer anyagok kötéstechnológiája területén elért eredmények kerülnek röviden bemutatásra.


Szervező intézmények:
BME, Közlekedésmérnöki és Járműmérnöki Kar, Gépjárművek és Járműgyártás Tanszék

Helyszínek:
BME, St épület, 2. emelet 222. terem (befogadóképesség: 36 fő)

Régió: 
Közép-Magyarország

Kapcsolattartó:
Dr. Markovits Tamás
+36-1-463-3468
tamas.markovits@gjt.bme.hu

Az esemény honlapja:
www.bme.hu

Szinopszis:
A járművek területén évek óta tartó folyamatos súlycsökkentési igény kielégítésére több megoldás is létezik. Ezek közül az egyik megoldás, ha azonos alapanyag csoportba (pl.: acélok) tartozó, de nagyobb szilárdságú anyagokat kisebb vastagsággal alkalmaznak. Másik lehetőség, hogy az acéllal szemben kisebb sűrűségű és összességében kisebb tömegű anyagokat és alkatrészeket építenek be.
Önmagában az újabb alapanyagok alkalmazása azonban nem válna lehetővé, ha a gyártástechnológia továbbfejlesztésével nem foglalkoznánk. Az alkatrész elemek kötéstechnológiájának éppen ezért követnie kell az alapanyagok újszerű kombinációit.
A különböző típusú anyagok közül a fém és polimer párosítás miatt már több helyen alkalmazásra kerülnek a hagyományos kötéstechnológiák, ilyen a csavarozás, szegecselés, ragasztás. Azonban van néhány újabb eljárás is amely a két anyag kombinálását, összekötését más módon teszi lehetővé.
A lézeres technológiák és ezen belül a kötéstechnológiák magas és jól reprodukálható minőségükkel és automatizálhatóságukkal már sok helyen bizonyítottak a járműgyártás területén.
Az előadás a fém és polimer alapanyagok lézeres kötésének létrehozásáról, a kötés tulajdonságait befolyásoló főbb tényezőkről és azok hatásairól ad ismereteket.