PostHeaderIcon A magyar tudomány ünnepe 2014

Az Országgyűlés a tudomány társadalomban betöltött szerepét kiemelkedően fontosnak, a tudomány művelése és fejlesztése érdekében végzett tevékenységet elismerésre és kiemelkedő támogatásra méltónak tartja. Bízik abban, hogy Magyarország csatlakozása az Európai Unióhoz megnöveli a magyar kutatók, tudósok eddig is eredményes hozzájárulását az emberiség tudásának, ismereteinek gyarapításához. Fejet hajt elődeink előtt, akik a magyar tudomány fejlődéséhez hozzájárultak. Ezért a következő törvényt alkotja:

1.§ Az országgyűlés november 3-át – azt a napot, amelyen 1825-ben Széchenyi István birtokainak 1 évi jövedelmét Magyar Tudós Társaság alapításának céljára felajánlotta, és ezzel lehetővé tette a Magyar Tudományos Akadémia megalapítását – a Magyar Tudomány Ünnepévé nyilvánítja. 
 

A Magyar Tudomány Ünnepe 2014. évi rendezvénysorozata november 3-30. között, az egész országban kerül megrendezésre.

A rendezvénysorozat Kiemelt témája és főcíme a Messze látó tudomány: felelős válaszok a jövőnek". Az idei évben a rendezvénysorozat a tudományt, mint a jövő alakításának meghatározó eszközét kívánja bemutatni. A középpontban a látható és várható természeti és társadalmi problémák megoldásában kulcsszerepet játszó tudományterületek képviselői állnak. A 2014-es tudományünnep szereplői azok a globális folyamatok, amelyeket a tudomány képes dinamikusan, egyszersmind felelősen alakítani, illetve képes bemutatni a tudomány érték- és értelemadó képességét a jövőbeli kilátások, folyamatok értelmezésében. Különösen nagy jelentősége van ennek olyan időszakban, amikor az emberiség mélyreható, a korszakot meghatározó változásokkal szembesül, amikor a hiteles tudomány perspektívát, megbízható válaszokat, jövőképet  ígérhet.

 


A Magyar Tudomány Ünnepe alkalmából a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen a tartalomban részletezett tudományos események kerülnek megrendezésre.

Szeretettel várjuk minden rendezvényünkön.

Dvorszki László
intézményi fejezetszerkesztő 

Tudomány Ünnepe 2014