PostHeaderIcon A Magyar Tudomány Ünnepe 2015

A magyar tudomány eredményeinek hazai bemutatásában kitüntetett esemény a Magyar Tudomány Ünnepe, a Magyar Tudományos Akadémia által 12 éve minden év novemberében megrendezett országos programsorozat. Az eseményfolyam hagyományosan egy központi gondolat köré szerveződik, amely közös szempontként érvényesül a rendezvény témaválasztásaiban és előadásaiban.
A 2015. évi Magyar Tudomány Ünnepe A tudomány evolúciója: a valós és a virtuális világok címmel a tudományt mint a jövő alakításának meghatározó eszközét kívánja bemutatni az érdeklődőknek. A 2015. évi MTÜ rendezvénysorozat kitüntetett célja, hogy rámutasson: a mindennapjainkat megtöltő információáradatban egyre nehezebb eligazodni, és megkülönböztetni a hiteles forrásból származó információkat a megbízhatatlan vélekedésektől, aminek következménye, hogy könnyen összemosódik a valóság és a képzelet által teremtett világ. Ez évben a Magyar Tudomány Ünnepe a tudomány, mint a hiteles ismeretszerzéshez segítő eszköz szerepét hirdeti. A digitális korszak küszöbén a tudomány arra hivatott, hogy a megbízható tudás határait kijelölje, valamint a robbanásszerű technológiai fejlődés eredményeit megismertesse és „barátságossá” tegye a különböző generációk számára.

A rendezvénysorozat kiemelt figyelmet szentel a mindennapi döntéseinket alapvetően befolyásoló témáknak, így például:

 1. az oltásellenesség okai és következményei
 2. a módosított tudat (a neuropszichológiai kutatások áttörő eredményei)
 3. szerzett tulajdonságok öröklődése (epigenetikai felfedező kutatások)
 4. az „okos” eszközök (re)evolúciója (tárgyak internete, atipikus tanulási formák,
 5. adatvédelem és kiberfenyegetés, digitalizált piac, robotika stb.)
 6. új módszerek és eredmények a társas kapcsolatok kutatásában (a média-vezérelt ember)
 7. tudomány és áltudomány kérdéskörének vizsgálata (a szkepticizmus és a hiszékenység határa a társadalom és a kulturális folyamatok tükrében).

A Magyar Tudomány Ünnepéről

 1. A Magyar Tudomány Ünnepe november 3-i megrendezéséről a 2003. évi XCIII. törvény rendelkezik.
 2. A Magyar Tudományos Akadémia eseménysorozatához további társrendezők (fejezetszerkesztők, programszerkesztők) csatlakoznak.
 3. A Magyar Tudomány Ünnepe 2015. évi rendezvényének digitális felülete a Magyar Tudományos Akadémia honlapján idén megújult formában a programok kiválasztásához és a részvétel megtervezéséhez nyújt áttekintést.
 4. A Magyar Tudomány Ünnepe országos eseménysorozat nyitórendezvényének minden második évben egy vidéki megyeszékhely ad otthont, ezzel is hangsúlyozva a tudomány országos jelenlétét. Idén Szeged városa ad helyszínt a nyitórendezvénynek.
 5. Az MTA Székházában további kiemelt rendezvényekre – A tudomány megrendelői, Diákok az Akadémián, Nyilvános és tudomány-népszerűsítő előadások - kerül sor.
 6. A programban résztvevő kutatóintézetek a Kutatóhelyek tárt kapukkal program keretében egy héten keresztül csoportos „tárlatvezetéseken” mutatják be a külvilágtól máskor elzárt laboratóriumokat, műszereket, technológiai berendezéseket.
   

A Magyar Tudomány Ünnepe céljai

 1. A Magyar Tudomány Ünnepe a rendezvények témaválasztásaiban és előadásaiban közös szempontként érvényesülő központi gondolat köré szerveződik azzal a céllal, hogy
 2. betekintést nyújtson a társadalom számára meghatározó, a célzott kutatások számára megalapozó tudományos eredmények megszületésének folyamatába,
 3. széles körben eszmecserét kezdeményezzen a tudomány céljairól és sikereiről, tudatosítva ezek jelentőségét és érvényesülését a társadalom és a gazdaság működésében,
 4. nyilvánosságot teremtsen a kiemelkedő magyar tudósok és a hazai műhelyek eredményes munkájának,
 5. bevonja az érdeklődők szűkebb és tágabb körét a tudományos gondolkodásba, a tudós hivatás, a kutatás módszereinek megismerésébe; a tudomány kultúrájába,
 6. példává avassa a sikeres kutatói, tudományos életpályát,
 7. tudatosítsa és hangsúlyozza a magyar tudomány nemzetközi eredményességét és elismertségét.

A Magyar Tudomány Ünnepe alkalmából a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen a tartalomban részletezett tudományos események kerülnek megrendezésre.

Szeretettel várjuk minden rendezvényünkön.

Dvorszki László
intézményi fejezetszerkesztő

 

Tudomány Ünnepe 2015