PostHeaderIcon Úton a zöldebb elektronika felé

    Az esemény címe:
    Úton a zöldebb elektronika felé

Az esemény műfaja:
Workshop

Tudományterület:
Műszaki tudományok, Fizika, Informatika

Kezdés: 
2014. November 03. 14:00

Befejezés:
2014. November 03. 16:00 

Program: 
1. Áramkörök biológiailag lebomló hordozókon - elektronikai hulladékkezelés
2. Energiahatékony gyártási technológiák

Szervező intézmények:
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Elektronikai Technológia Tanszé

Helyszínek:
BME, V1 épület 102. (1111, Budapest, Egry József u. 18.)

Régió: 
Közép-Magyarország

Kapcsolattartó:
Géczy Attila, PhD, egy. adj, gattila(at)ett.bme.hu

Az esemény honlapja:
www.ett.bme.hu

Szinopszis:
Korunk egyik megállíthatatlan tendenciája az elektronikus készülékek rohamos fejlődése és elterjedése. A legyártott készülékek mennyiségének növekedésével a keletkező elektronikai hulladékok feldolgozása is fontos kérdéseket vet fel. Az elektronikai iparágaknak új megoldásokat kell keresni mind az elektronikai konstrukciók, mind pedig a konstrukciók szerelésének lehetőségeiben, hogy a környezetet érő terhelés csökkenthető legyen.
A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Elektronikai Technológia Tanszékén több kutatási téma járja körül az elektronika zöldebbé tételének lehetőségeit. A workshop során több kutatási területet emelnek ki az esemény előadói.
A hagyományos epoxi/üvegszál összetételű hordozókkal szemben egy alternatív megoldást jelenthetnek a biológiailag lebomló áramköri lemezek, melyek már most ígéretes lehetőségeket rejtenek magukban szórakoztató elektronikai, logisztikai, de akár orvostechnikai alkalmazásukat tekintve.
Egy másik jelentős kutatási terület bemutatása során az áramköri szereléstechnológia egy közelmúltban újraértelmezett módszere, a gőzfázisú forrasztás kerül középpontba. A technológia a konvencionális megoldásokhoz képest újszerűen alkalmazott hőátadási módszert alkalmaz, csökkentve a folyamat teljes energiaigényét. A kutatási eredmények a gőzfázisú forrasztásban rejlő további optimalizálási lehetőségeket is prezentálják.

 

Tudomány Ünnepe 2014